Dijital Dönüşüm ile Akıllı Ürünler şirketlere değişik fırsatlar getirmekte. Her birisi üretici ve tüketici açısından ayrı bir değer katmakta.
- Kaynakların Sürdürülebilir Tüketilmesi
- Yeni Bir İş modeli Yaratma
- Ürünlerde Farklılaşma
- Kullanıcı Davranış Analizi
- Lojistik ve Tedarik Zinciri
Kaynakların Sürdürülebilir Tüketilmesi

Arçelik akıllı ürününde kaç kg çamaşır konulduğunu sensörler ile içine konulan çamaşır miktarını kendisi hesaplıyor. Ayrıca, uygun deterjan miktarını kendisi belirliyor ve ihtiyacı kadar su tüketiyor. Bu, kaynakların verimli kullanımını sağlarken sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor.
Yeni Bir İş modeli Yaratma

Rolls-Royce, uçak motoru satışından ziyade, motorların performansı ve kullanım ömrü üzerinden gelir elde etmek istiyordu. Rolls-Royce, uçak motorlarına akıllı sensörler yerleştirerek motorların performansını sürekli olarak izlemeye başladı. Elde edilen veriler sayesinde motorların bakımı ve onarımı proaktif bir şekilde planlandı. Ayrıca, müşterilere “güç-by-the-hour” (saat başına güç) adında yeni bir hizmet modeli sunuldu. Müşteriler, sadece uçuş saatleri başına motor performansı için ödeme yaptılar. Sonuç olarak, Rolls-Royce müşteri sadakatini artırdı, gelirlerini istikrarlı hale getirdi ve motorların bakım maliyetlerini optimize ederek kârlılığını artırdı.
Ürünlerde Farklılaşma
Noel ağaçları da dijital dönüşüme ayak uydurdu. Artık daha teknolojikler. ESP 32 çift çekirdek teknolojisi 16 milyondan fazla renk ve özelleştirilebilir animasyonlar sunuyor. Kullanıcılar Wi-Fi ve Bluetooth bağlantısından faydalanır. Bu ağaçlar, evinizde özelleştirilebilir bir ürün sunarken ve klasik bir etkinlik yerine eğlenceli bir ürün haline geliyor.
Kullanıcı Davranış Analizi

Nest, akıllı termostatlarının kullanıcı deneyimini iyileştirmek, enerji tasarrufunu artırmak ve müşteri memnuniyetini sağlamak istiyordu. Nest, akıllı termostatlarına yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmaları entegre ederek kullanıcıların yaşam tarzlarını öğrenmesini sağladı. Termostatlar, kullanıcıların evde olup olmadıklarını, tercih ettikleri sıcaklıkları ve enerji tüketim alışkanlıklarını analiz etti. Böylece, otomatik olarak sıcaklık ayarlarını optimize etti. Nest, kullanıcıların enerji faturalarını ortalama %10-15 azalttı. Müşteri memnuniyetini artırdı ve kullanıcılarına kişiselleştirilmiş bir deneyim sunarak pazarda lider konuma yükseldi.
Lojistik ve Tedarik Zinciri

Maersk, deniz yolu taşımacılığındaki konteynerlerin takibini iyileştirmek, hasar ve kayıpları azaltmak ve tedarik zincirindeki görünürlüğü artırmak istiyordu. Maersk, konteynerlerine akıllı sensörler, GPS takip cihazları ve iletişim modülleri yerleştirerek “akıllı konteynerler” oluşturdu. Bu konteynerler, konumlarını, sıcaklıklarını, nem seviyelerini ve darbe aldıklarını gerçek zamanlı olarak bildirdi. Elde edilen veriler, Maersk’in tedarik zinciri yönetim sistemine entegre edildi. Böylece müşterilere daha iyi takip imkanı sunar. Maersk, konteyner kayıplarını önemli ölçüde azalttı, hasar tespitini hızlandırdı ve tedarik zincirindeki gecikmeleri minimize etti. Bu şekilde müşterilerine daha güvenilir bir hizmet sunarak rekabet avantajı elde etti.
Üretim Süreçleri

Bosch Rexroth, üretim süreçlerindeki verimliliği artırmak, arıza sürelerini azaltmak ve esnekliği artırmak istiyordu. Bosch Rexroth, tüm üretim hatlarına akıllı sensörler, analiz yazılımları ve bağlantılı sistemler entegre ederek Endüstri 4.0 vizyonunu hayata geçirdi. Sensörler, makinelerin titreşimini, sıcaklığını ve diğer önemli parametrelerini sürekli olarak izledi. Elde edilen veriler, yapay zeka algoritmaları tarafından analiz edilerek olası arızalar önceden tespit eder ve planlı bakımlar ile üretim duruşları minimize eder. Bosch Rexroth, üretim verimliliğinde %10’un üzerinde artış sağladı. Arıza sürelerini %30 azalttı ve üretim süreçlerindeki esnekliği önemli ölçüde artırdı.
Dijital Dönüşüm süreçleriniz ve Kosgeb DDX destek programı ile ilgili destek almak için cem@cemsecim.com mail adresim üzerinden iletişime geçin