Karıncalar İnsanlara Karışı Takım Çalışması ile Problem Çözme Yetenekleri

Karıncalar İnsanlara Karışı Takım Çalışması ile Problem Çözme Yetenekleri

İnsanlar Karıncalara karşı. Kim problemleri daha iyi çözebilir.

Buradaki problem I şeklindeki bir şekli kimin labirentten daha hızlı geçireceği. Burada insanların birbiri arasındaki iletişimi engellendi, karıncaların birbirleri arasındaki limitli iletişimini simüle etmek için.

Karıncaların mükemmel bir çalışma yapmadığını görebilirsiniz. Buna rağmen karıncaların takım olarak daha iyi olduğunu görebilirsiniz.

Karıncalar stratejik olarak hareket eder. Diğer taraftan insanlar aynı koordinasyon ve işbirliğinin karıncalar kadar iyi olmadığı görülüyor.

İnsanlar kısa süreli çözümlerde verimli gözüküyor ama toplamda daha az etkili gözüküyor. Buradaki etken insanların objeyi kendi yönlerinde hareket ettirmek istemeleri.

Karıncalar ise tek bir ortak hedefte tek bir birleşik varlık olarak hareket ediyor.

Karınca, Grup Problemi Çözme Labirent Deneyinde İnsanlara Üstünlük Sağlıyor

Büyük bir yükü bir labirentten geçirmede kim daha başarılı olur? ⁉️

Grup halinde hareket eden karıncalar daha akıllıdır, onlarda bütün, parçaların toplamından büyüktür.

Karıncalar grup halinde çalıştıklarında performansları önemli ölçüde artar.

İnsan grupları böyle bir gelişme göstermez ve iletişimleri kısıtlandığında performansları bile bozulur.

Bir karıncanın basitliği, onun kendi başına bulmacayı çözmesini engeller, ancak yuva arkadaşlarıyla etkili bir şekilde işbirliği yapmasını kolaylaştırır.

Tek bir kişi bilişsel olarak gelişmiştir ve sorunu verimli bir şekilde çözer, ancak bu, etkili grup performansının önünde duran kişiler arası değişkenliğe yol açar.

Karıncalar mı İnsanlar mı? Takım Çalışması ve Karar Verme Üzerine Beklenmedik Ders

Karıncalar ve insanlar arasında ne ortaklıklar var?

Her ikisi de son derece sosyal canlılardır ve her ikisi de bireysel kapasitelerinin ötesine geçen zorluklarla mücadele etmede üstünlük gösterir – kendilerinden çok daha büyük yükleri taşımak gibi. Ancak Weizmann Bilim Enstitüsü’nden Prof. Ofer Feinerman’ın ekibi tarafından Tabea Dreyer liderliğinde yürütülen çığır açan bir araştırmaya göre benzerlikler burada sona eriyor.

Son zamanlarda yayınlanan bir çalışma, büyüleyici bir evrimsel rekabeti araştırıyor: Büyük bir yük taşırken karmaşık bir labirentte kim daha iyi yön bulur – karıncalar mı insanlar? Şaşırtıcı sonuçlar, takım çalışması hakkındaki geleneksel bilgeliği sorguluyor ve işbirliğinin ve bağımsız eylemin artılarını ve eksilerini gözler önüne seriyor.

Çalışmadan Önemli Görüşler:

Karıncalar “Süper Organizma” Olarak: Karınca kolonileri, işbirliğinin rekabeti büyük ölçüde aştığı sıkı bir şekilde koordine edilmiş birimler olarak işlev görür. Bu, daha akıllı, daha verimli grup kararları almalarını sağlar.
Takımlardaki İnsanlar: Karıncaların aksine, grup oluşturmak bu deneyde insanların bilişsel yeteneklerini artırmadı. Çok övülen “kalabalıkların bilgeliği” burada bir avantaj sağlamadı.
Prof. Feinerman bunu güzel bir şekilde özetliyor: “Grup halinde hareket eden karıncaların daha akıllı olduğunu gösterdik. Buna karşılık, aynı şey insanlar için geçerli değildi. Özellikle sosyal medyada kolektif zekayı sık sık yücelttiğimiz bir dönemde bu düşündürücü bir tezat.”

Bu çalışma, işletmeler ve ekipler için kritik bir noktayı vurguluyor: işbirliği genellikle gerekli olsa da, başarısı bağlama ve kararların nasıl alındığına bağlıdır. Gerçekten etkili bir kolektif eylem ortamı mı yaratıyorsunuz yoksa sadece verimsizlikleri mi çoğaltıyorsunuz?

Referans: Ants vs. Humans: Putting Group Smarts to the Test

Total Views: 151 ,
İnternet sitesi https://cemsecim.com
Yazı oluşturuldu 127
Be the first to write a review

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön