1949 yılında malzemeler temin edilemiyor ve yüksek enflasyon vardı. Yüksek enflasyon nedeniyle müşteri talebi düştü ve ekonomik kriz oldu. Toyota çalışan maaşlarına ödeyemez duruma düştü ve sendika grev yaptı. Sendika ile yapılan anlaşma ile çalışan sayısı 8.000’den 6.000’e düşürüldü. Kiichiro Toyoda sorumlulu aldı ve istifa etti. Eiji Toyoda yeni başkan olarak göreve başladı. Amerika’ya yaptığı ziyaret sonrası süpermarketlerden esinlerek Kanban sistemini kurdu. Çok stok yapmaya gerek yoktu. İhtiyaç kadar temin edilmesi yeterliydi.
1954 yılında Taiichi Ohno tüm tesisin yönetimini eline almıştır. Bu tarihte JİT Tam Zamanında Üretimin uygulanmaya başlaması olarak kabul edilmiştir. 1978 yılında yaş sınırı nedeniyle emekli oldu.
1950 yılına gelindiğinde geçen 13 yıl içinde toplam 2685 otomobil üretti. Buna karşın, Ford firması bir günde 7000 otomobil üretimi yapmaktaydı. Bu durumu gözden geçiren Taiichi Ohno, Toyota firmasında otomobil üretiminde çalışan Japonların emeklerinin bir yerlerde boşa harcandığını düşünmüştür. Eğer bu ziyan olan iş gücü ve zaman ortadan kaldırılabilirse, verimlilik artacaktır. Yalın üretim, rakipleriyle kendini kıyaslama ve üretimindeki kayıpları tespit etme istediği sonucu böyle doğmuştur.
Taiichi Ohno, imalat süreçlerini, yüksek kalite, düşük maliyet ve kısa termin süresiyle esneklik özelliklerini aynı anda başaracak şekilde bir dizi gereksinme sonucunda ortaya çıktığını belirtmektedir.
1950 ve 60’larda Ameraka’da arabalar gittikçe büyümeye başladı. Cadillac’ın motoru 1950’de 5.4 litre hacme sahipken 1969’da bu rakam 8.1 litreye ulaştı. Birçok sürücü bu durumdan rahatsızdı fakat piyasa bu talebe cevap vermekte yavaş kaldı.
OPEC ülkeleri 1967’de gerçekleşen Altı Gün Savaşı’nda İsrail’e toprak kaybeden Mısır ve Suriye’nin destekçisiydi. 6 Ekim 1973’te bu iki ülke Yom Kippur savaşında topraklarını geri almak adına İsrail’e saldırdı. Günler içerisinde Sovyetler Birliği, Arap kuvvetlerine ekipman sağlarken ABD Başkanı Richard Nixon, İsrail’e acil yardım sözü verdi. Buna karşılık olarak OPEC, İsrail’e destekçi olan tüm ülkelere petrol ikmalini kesme kararı aldı.
1973 yılındaki petrol krizinde Toyota’nın müşteri beklentilerini iyi anlaması sonuç verdi ve krizi fırsata çevirmesine neden oldu.
1976 yılında Toyota 347.000 birim satış yaparken Chevrolet tekrar 2.1 milyona yükseldi. Petrol krizi dünyayı ekonomik ve siyasi olarak etkilediği kadar kültürel olarak da etkiledi. Japon mucizesinin gerçekleşmesi tüm dünyada fark edilmesini sağladı.
1979 yılında MIT profesörleri ile birlikte James Womack Japonya’ya Gemba ziyareti yaptı.
1990 yılında James Womack tarafından “Dünyayı Değiştiren Makine” adındaki kitap yayınlandı.